4g randomly turning off on Droid 4
ejackson18
Enthusiast - Level 2

So recently when I'm using my Droid 4, the 4g icon will go from blue to white and my data will stop working. It happens in areas that I usually have 4g and when I haven't moved an inch so I don't think it's because of loss of connection, but I could always be wrong. My mom, who has the Droid Razr, never has this happen to her, so I think it may be an issue with my phone. Is anyone else having this problem, and is there any way to fix it? I can usually get to work again by turning my phone off then back on, but it'd be a pain in the butt to have to do that every time. Any suggestions?

28 Replies
vaporeyes
Newbie

Hmmm, and I thought I was the only one who's been having this problem.  As many other ppl in this discussion, my problems started around june-july timeframe.  I put up with it all summer and finally had about enough of my 4G (which was excellent from March until June/July) dropping, then swtiching to 3G, then dropping out completely and cycling like that the whole time I'm in my house.  As mentioned, from March until the beginning of summer 4G never dropped below 3 bars...  I did speed tests, jitter, reliability test and all supported my intentions of ditching my cable internet and paying Verizon to use my phones 4G as a hotspot in my home.  Needless to say, I can't do this anymore.  Heck, I can't even use my phone to browse the internet without waiting every minute or so for my darn connection to decide it's going to work.  Needless to say, this really gets under my skin.  I spend a majority of the day in my home and I can't even use my phone for what I bought it for.  REDICULOUS.

So, I call verizon and share with them what I'm experiencing.  Their first response....  Replace the phone.  So, they send me out a factory refurbished phone.  Now, I have to figure out how to transfer all my apps, contacts, and other app data over to my new phone....  (not easy, if you're ever done it).  So, I ended up paying the price for a robust backup app, which didn't end up transferring everything I needed it to.  Hours of time spent doing this, just to find out this phone is doing the same thing as my old phone.  sigh....  I'm excersing my patience at this point...  A LOT.

I call Verizon back to explain to them that I'm still having an issue.  Their response; We'll put a trouble ticket in and have someone check the network in your area to verify if their are any problems.  Ok, I think to myself, "We might actually be getting somewhere".  The gentleman on the phone also informs me that I might not be receiving a signal in my home because sometimes it's hard for the signal to penetrate through walls.  That's when I inform him (again), that my 4G was stellar from march (when I bought the phone) until June/July.  No comment from him about this other than he said it's a possibility there have been issues with the towers and the trouble ticket would address any issues with the towers.

Two weeks go by and I receive a call from a gentleman from Verizon who informs me they did find an issue with one of the towers in my area and that I should be receiving a better signal in my home...  I inform him that there hasn't been any change in signal strength inside my home.  He asks if I power cycled my phone recently, I answer with "yes, just an hour ago".  His answer was that if that didn't solve the problem, then I would just have to "buy" a network extender.  I literally laughed out loud.. (LOL).  BUY a network extender???  Wait, aren't I already paying you for your services, which you clearly aren't providing to me???  He quickly puts me on hold, speaks to his manager and offers to let me have the network extender at no cost.  I start asking questions about how the network extender works and soon find out, it's only going to provide 3G coverage.....  NOT 4G.  At this point, I just want reliable service, so I accept the offer.

I receive the network extender in the mail about a week later.  I set it up, trying first the internal GPS, but it will not locate a satellite and will not continue with the inital boot up process.  So, I run the external GPS out to a window and try power cycling it that way.  Nope...  Still will not initalize.  After trying this a few more times, I'm thinking maybe it has something to do with the router I have it plugged into.  So, I call verizon and discuss the issue I'm having with them.  Their solution; I need to have above 80% quality of signal for VoIP to work.  We run a test using a specific website they give me and determine my quality of service is way too low (40-50%).  Alright, so I think I'm getting somewhere....  I call my internet provider (TW) and discuss with them what I'm trying to do and the test's I've run.  Needless to say the lady on the other end of the line had no idea what I was talking about and refused to acknowledge there was an issue with quality of service.  After a good 45-60 mins on the phone with her going around in circles, I ask to speak to a manager.  The manager comes on the line and refers me to a level 3 technician.  After waiting another 30 minutes or so more, I finally speak with said level 3 technician....  I run him through the tests I've done and what I'm trying to do.  He claims there's an issue with my router and "I" need to fix it....  I'm thinking to myself at this point...  All this for a service I did get 4 months prior...

So, after playing around with the settings in my router and much time searching the internet for any similar problems, I realize there's a setting in my router which had been set from the manufacturer.  Off hand I want to say it has something to do with port blasting.  So, I uncheck this and re-run the tests for quality of signal.  It worked, zero packet loss, 80-100% quality of signal.  I'm thinking, this is it...  I found the problem.  So, I turn on the network extender and go through all the rigger-ma-role I did before with the GPS antenna.  Waited a couple hours and found it still wasn't initalizing...

I gave up....  I'm sitting here in my house right now as I write this watching my signal status hop from 2 bars of 4G to 3G to no signal at all...  again and again.  Tell me Verizon, do you think you're providing me with the service I'm paying for?  I could understand if I was the only person having this issue, I could understand if I never had a good signal in my house to begin with, but I will tell you this...  If I would have know I would be going through what I'm going through right now with your service, I would have ended my 10 yr reign with you guys and found a carrier that actually provides service to their customers.  It's not like I'm out in the country, I'm still within the Rochester, NY city limits.  14624 to be exact.  I will be switching to another carrier, if this problem is not resolved soon.  and I will be fighting tooth and nail to get out of my contract without paying the early termination fee Smiley Happy 

0 Likes
Reply
keljo60
Enthusiast - Level 1

I live in North Florida (32060) and have a Droid Razr which until recently I have been very happy with. I am also having the issues with the 4G/3G signal. I have a coworker with the same phone and she is also. I noticed when the 4G is on then I have very little regular signal strength. When the 3G is on, it's a bit better but nothing like it was when I first signed up with Verizon this past Fall. I also have noticed it switching between 4G and 3G and nothing repeatedly whether I am inside my house or out. I talked to a tech twice this week and he said at home I am in an area that is mainly 3G but with a 4G tower kind of close so it will fluctuate, but this much! I was trying to search for an on/off app and I couldn't connect because my signal was gone! A couple of days ago I was sitting outside under a clear blue sky and I couldn't get a signal. Usually it takes 30-60 seconds for a signal to come back. The tech told me that where I work (about 25 miles East of where I live) there are 5-6 4G towers and I should ALWAYS have steady 4G ... NOT! It fluctuates just as much there.

My question is why did this suddenly start happening? What has Verizon done? Why are they saying nothing is being reported when obviously it is! And the big question is WHEN ARE THEY GOING TO FIX IT? I'm not a mega-data user, but I want what I am paying for when I want to use it! That's why I am paying for it!!!

0 Likes
Reply
Lukai
Newbie

Hopefully, your issue was fixed with the apparent update that came out before I got my phone, as of September 18th or so (the day before Hurricane Sandy hit NYC). I think that the issue was with the software not recognizing the different frequencies, as I had a similar issue with the Samsung Fascinate not going from 3G to 1X. If the issue is not fixed by now, I would test it with a Network Extender, as that usually forces the phone to switch radios from 4G to 3G when you walk in proximity of it. You may be able to find this device at a friends house or a Verizon Store. If that doesn't work, I would suggest a phone replacement, because the update should have fixed it. Good luck!

0 Likes
Reply
galleria2k
Newbie

I got ICS late last week & it seems to have helped. I can get on Facebook now & the data flow seems better. It definitely has a different look. I almost didn't know how to answer a call when it came in the first time. LOL. Some of my old apps don't work anymore, but they were not ones I used much. I'll wait for the updates & see if they are fixed.

0 Likes
Reply
galleria2k
Newbie

I'm having the same problem in Kansas City, where I've had good 4g service since I got the phone (Droid4) in February. Until about 3-4 weeks ago. I have no reason to use data saver, since I'm still on the unlimited plan. Did Verizon do something to put a limit on my supposedly unlimited plan? It happens all times of day, in all areas of the city. Is there some kind of update or rollback that will fix this?

I do notice the problem occurs every single time I try to use Facebook app. I have tried clearing the cache on FB, uninstalling FB, rebooting & then reinstalling FB. It works the first time I open FB, but after than, I'm right back to the same problems. It is also a problem with other apps that tie into FB. Maybe it is telling me I am on Facebook too much. LOL.

I made sure data saver was turned off. I turned on the roaming (which I don't like, but will live with). I turned off all battery saver operations (which I don't like, but will try it). I turned off all "sync over wifi only" and "download over wifi only". I shut down, removed & reinstalled the sim card & restarted. The jury is still out on most of the connectivity issues, since I just did all this an hour ago. But the Facebook app STILL WILL NOT CONNECT. It continues to time out looking for a connection.

0 Likes
Reply
Oogaman00
Enthusiast - Level 2

My phone just upgraded to ICS today... have people found that this fixed the problem?

0 Likes
Reply
brewmarsh
Newbie

I have also been having the same problem since mid-June. I've done a factory reset, replaced the SIM, the phone, had 3 tickets open on the network in my area and this last time I called I was connected with Motorola who said that there will be an update in Q3 that may or may not fix it.

Pretty frustrating here but I'm glad to hear that someone else is having the same problems.

0 Likes
Reply
Dudesfl
Newbie

I finally called yet again to Verizon with the continuing problem of no 4G. After replacing the phone 2-3 times and the sim same amount. They are giving me a new phone. I believe I will have a razor by the end of the week.

0 Likes
Reply
dafababa2002
Newbie

So my wife's phone has had the same issues the last few weeks. Here is how I fixed it and everything has worked great for about the past hour. Settings - Data Manager - Global Data Roaming Access - Allow access for all trips needs to be selected.

That's it, should work after that

0 Likes
Reply
Seductive1
Newbie

I definitely would not recommend that because it allows data roaming. If

your roams for data unexpectedly, you could be faced with roaming charges.

Roaming charges are expensive.

On Jul 29, 2012 1:34 PM, "dafababa2002" <community@verizonwireless.com>

0 Likes
Reply
dafababa2002
Newbie

There is no such thing as "roaming data" in the USA, all data in the USA is considered "Home Network".  The only time you would be in any trouble is if you lived very close to, or went to a border country without first swithching off Global Data Roaming. I have confirmed this with customer service.

0 Likes
Reply
eman626c
Enthusiast - Level 1

I've had the Droid 4 since it came out and this was never a problem until about 2-3 weeks ago. Makes me think it isn't the phone and something Verizon did.  They really need to fix this though, I'm really getting tired of paying for data I can't even use.  I do find if I turn off LTE it will hold a 3G connection most of the time, but what's the point in having a 4G phone that only works on 3G.  Looking for a fix ASAP Verizon!

Dudesfl
Newbie

This was my fix too. I just put the phone in CDMA only. But like you what is the point of 4G.  I did get a credit for data on this months bill. But that was after calling and complaining 5 times, and them sending new sim card and replacement phones. Now i was supposed to get a phone call back from Tech support but that never happened. Getting frustrated.  

0 Likes
Reply
msawoc
Newbie

I have been having this same problem with my Droid4 since the first day I bought it, at the end of June. I will open an app, the signal bars turn from blue to grey, and there is no data connection. It happens about 85% of the time that I try to use the phone for something other than making a call or texting. I restart the phone and still have the same problems.

Recently I've been having issues connecting to calls that aren't saved in my contacts. I'll hit the green "connect" button and nothing happens. Then about 1 minute later my phone will call the number I tried dialing initially. Has anyone else had this problem or something similar?

This data connection issue is extremely frustrating and I hope that Verizon gets it fixed ASAP. I am regretting "upgrading" from my Droid2, which I never had these issues with.

0 Likes
Reply
dieselderek
Enthusiast - Level 1

I too am having this same issue with my Droid 4.  I contacted tech support and supposedly they are aware of this problem and there is a software download that is supposed to be released at the end of July.  We'll see.  For now I guess we are all stuck paying for data packages that we cannot use.  That's awesome! 

0 Likes
Reply
Oogaman00
Enthusiast - Level 2

They never told me that there was a software download. I can now get

pretty solid 4G if in city, but 3G is nonexistant if I go to CDMA only

or out of network. I think that is the real issue, let me know if you

can get 3G. When 4G is lost, instead of downshifting it just loses

network completely.

0 Likes
Reply
dieselderek
Enthusiast - Level 1

Yeah I called Verizon yesterday (7/23/12) and spoke to someone who said that the issue is under investigation and that there's supposed to be a software update coming out around the end off the month.  I'm in a good area for 4G and a few friends of mine have different phones and have no issues with their 4G coverage.  Mine does go to 3G from time to time depending on where I am, but I spend a majority of my time with the white 4G displayed at which time I have no data, only cell coverage.  I have unlimited data, so that's not the issue.  I hope they fix this soon.  Its been a great phone otherwise.

0 Likes
Reply
moonryder2
Newbie

Yep thats the only problem I have had I absolutely Love the phone, thanks for the info, I know the wifi box just had to be updated recently and they took care of that issue quick.

 

Lynn Berryman//moonryder2

>

0 Likes
Reply
Seductive1
Newbie

I have experienced this issue with my Droid 4 also. I have had mine since February and this just started happening frequently about 3 weeks ago. I started powering my phone off and on but it is starting to occur daily. I am in a really good 4g area and it also occurs when you switch to "cdma only". I actually just got a replacement because the battery was starting to drain quickly. I know 4g phones batteries aren't the best but I had to start charging my phone twice a day. Besides i have yet to receive a software update. I believe I may just call Motorola to make them aware.

0 Likes
Reply
Oogaman00
Enthusiast - Level 2

Has anyone's phone been working any better?  It still wont downshift into 3G life it should when necessary and 3G wont work at all if I manually switch it on, but the 4G seems to be holding a bit better

0 Likes
Reply