New G3100 Router
teegrooving
Enthusiast - Level 2

I am thinking about replacing my Quantum Gateway router with this new route. any issues with this subject router?

0 Likes
Reply
1 Solution
Edg1
Community Leader
Community Leader

It just came out so not many have it right now. It has wireless AX, supposed to have better range than it's predecessors, SON is also supposed to work better. The MoCA is 2.5 so if you use an extended you will get full speed over the coax. MoCA 2.5 can get a little over 2 gbps. 

View solution in original post

49 Replies
Rlacrossjr1980
Enthusiast - Level 2

Had my G3100 for 2 weeks, it's a great improvement in speed and range. Is it worth $309 is debatable. I have gigabyte internet and feel the G1100 is good up to 500/500 service. It's installed in basement at ceiling. G1100 I had to install WEB6000q for coverage. G3100 goes all the way without extender, 1300sq home. 5G has great coverage I can get in some locations on second floor. G1100 was like line of sight. First floor I get 500/500 min speed and second floor I get 40/40 min speed. Most are N or AC devices and don't get full speed support. So it's like buy a antique G1100 or G3100 is little ahead of its time. 

Gage5
Enthusiast - Level 3

Had mine about 2 weeks. Speed is good. Mine has had the problem of cutting out wifi for no reason.  And the worst thing is I cant sign into the router web page for some reason. It wont do anything when I enter the first admin password. Trying for two weeks to get through to Verizon tech on the phone. Forget it unless you have unlimited battery power.  Tried Verizon tech on Twitter and it was a total waste.  Each new person had me doing the same things over and over and nothing worked. I just gave up on them.

AFSam
Newbie

I have had the same problem regarding signing into the admin page. I have tried on both myfiosgateway.com and 192.168.1.1. Have you received any support on this or had any success since?

0 Likes
Reply
Rlacrossjr1980
Enthusiast - Level 2

For login. Are you getting the “this site is not secure”?Noticed the g3100 and E3200 both give this message trying to login to them.  If so just click Details and then click Go on to the webpage (not recommended). After that you should be able to enter password. Does this because of a Certificate Error. 

0 Likes
Reply
Rlacrossjr1980
Enthusiast - Level 2

WiFi cutout or is it still connected but no internet? First try disabling IPv6 as it helped to stable my speed. FiOS still don’t support IPv6. Other is my previous post with AX and SON with older devices. 

luckiweeman
Newbie

Greetings, all. I just got this router and noticed something with the rear indicator LED lights. when i boot the router, they are lit and indicating connectivity. After about a minute or so all the rear lights turn off. I'm still connected though and everything is fine. I'll reboot the router and lights come on but again, after a minute or so, turn off.  the front light is ok. Does anyone see this on their routers?

0 Likes
Reply
DTaibi
Newbie

Yes, I just got one of these G3100's and I'm having the same issue!   Most of my network is connected to these ports so this is way bad.

0 Likes
Reply
Hubmonster
Newbie

Yes, I'm having the same issue. Verizon is telling me that the lights should remain on. I have a network hub connected to the port. I was told that the router and hub maybe fighting for IP address. Everything seems to be working fine when plug in.

0 Likes
Reply
JerryGNYC
Newbie

That Verizon tech needs to go back to tech school. A hub does not require an IP address, it simply repeats (broadcasts) the input on any one port to its other ports. A simple switch like a 4-port Netgear will not require an IP address either, but will route inbound traffic on a port to only one output (port).

0 Likes
Reply
Finley5
Newbie

I have the same issue. Everything’s working fine, but the lights went off shortly after connecting the cables. Same thing after a reboot. 

0 Likes
Reply
neuebuck1
Newbie

Yes based on Verizon this is normal operation for the Router and Extender.  If you press the button on the front for a couple of seconds it will cause the lights to come on again for a few minutes, to show you the activity on each port, after a few minutes the lights will go off again.

0 Likes
Reply
neuebuck1
Newbie

Hi, yes I have noticed that also on Router and extender, I call Verizon and was told that is a normal function of the equipment, if you press the button on the front for a few seconds it will cause the lights to come on again for a few minutes, so you can check that there is activity on the ports and then they will turn off again. 

0 Likes
Reply
JediMaster1
Newbie

Same here

0 Likes
Reply
Gage5
Enthusiast - Level 3

The Green LED's usually  stay on after I reboot my router. But I noticed recently after reading your post, yesterday my connection just dropped off and I rebooted to get connection back and the lights weren't on now.  Before that I was getting m full wifi speed.  I'm connected but dont get my full speed unless I reset my router.  I dont understand why I have to reset it to get my full speed!  I just rebooted it and the green lights after 10 minutes are still on. I'm not aware what the LEDS are supposed to show

0 Likes
Reply
FIOS4play
Newbie

I just activated Fios gigabit internet with the new G3100 router today and have been struggling with configuring it with my setup. Looks impressive physically and signal strength seems good. But struggling with some issues:

1. Verizon advertises this as a tri-band router, with two 5gz bands, but when I turn off SON, i see only one 5 ghz band along with the 2.4 ghz.  Dont know where the third 5gz band is?

2. weird behavior when changing the router's Lan (local) IP address (not the WAN ip which is DHCP from verizon) . The default ip of the router is 192.168.1.1. I wanted to change it to 192.168.0.5, which my previous Fios quantum gateway (G1100) had; when I change it, everything looks normal (white status light in front etc), but no internet connection on wired or wireless connections. Changing back to 192.168.1.1, internet starts working. called verizon and after a lot of checking, I was told that the last number of the local IP address has to be 1 and not 5; that is 192.168.0.1 would work and that the firmware expects it. He was right and when I set it to 0.1 it works.  asked him to create a ticket to correct this in a future firmware.

3. Serious issue, with my alarm.com security cameras. They usually connect to the 2.4 ghz SSID and for some reason, all of them are not connecting to the network. Initially we thought (with verison support), that it might be the SON causing this, so disabled it and tried to connect to the 2.4; still no luck. Continuing to investigate. 

0 Likes
Reply
Jts6
Newbie

Yes the new g3100 I got does the same thing. Would like to know why it does this.

0 Likes
Reply
Tabby441
Enthusiast - Level 1

Yes. That's normal. It's a powersaving feature.

Hubmonster
Newbie

Question for you. I had same issues with lights on rear of router going out after about an hour. I have a network hub connected to it. I was told be Verizon Tech that the lights for coaxial and other lights should remain on. Like the other guy, I have no wifi issues. I can still connect, I am concern because of what the tech informed me. Should I be or they just don't know about the energy saving mode?

0 Likes
Reply
Keyzee
Enthusiast - Level 1

Hello, did you need to get a extender also. My house is 2400 soft. I trying to figure if the router will cover my house or will I need to purchase a extender also

TS2583
Enthusiast - Level 1

Just got mine today, seems pretty good so far.

Keyzee
Enthusiast - Level 1

Hello, could you tell me the range of this new router.  My house is 2400Sq ft. Would the router be able to cover it alone or would I need to add extender.  Thanks

0 Likes
Reply