Cannot connect to Google or other Google products but can ping to the sites
robbychen
Enthusiast - Level 2

Hi,

I discovered this issue yesterday morning when I tried to search for something on Google and displayed "Can't connect" message. Gmail and other websites have been working fine except google.com. I tried restarting my router and it worked fine for a few moments. After that, google.com worked fine but it was Google Photos that cannot connect to. I tried restarting my router one more time, this time was YouTube that was not working correctly (all of the video thumbnails were not shown). I tried to restart the router one last time, and it went back to google.com not working.

I tried ping google.com in the command line and it pinged successfully. However, I cannot connect to the site in the browser. Neither on Windows 10, nor on Mac, nor on iPhone (that's all the devices I own). I also tested on different browsers, the results were the same.

Can someone help me solve this issue, and why does it only affect Google-owned sites?

Thanks,

Robby

1 Solution
Augie2020
Enthusiast - Level 1

I had this exact problem - if I turned off home network protection I could access google.com, but if home network protection was on I could not.  So I went into home network protection and, for every category of parental control I had created (even a parental control with no blocking for me) I listed google.com as an allowable exception.  After that it has been working fine (for now).

View solution in original post

54 Replies
CRobGauth
Community Leader
Community Leader

Instead of rebooting router, log in to it and try to renew wan ip.

Or do a release and get new IP.

Sometimes a certain network can have an issue.

smith6612
Community Leader
Community Leader

Next time this happens, open Terminal on your Mac and try pinging Google.com from it. The process is pretty simple. Go to Finder -> Applications -> Utilities and open Terminal. In Terminal, type "ping www.google.com" and see if you are getting any replies back. Press Control + C to stop the command to get your final ping result.

scott216
Enthusiast - Level 2

I have the Fios quantum gateway and it's acting very odd.  When I try to go to some websites like Google.com or wikipedia.com, my computer shows no internet connection, but other websites work just fine.  This happens on several computers, both Mac and Windows.  If I reboot the gateway by unplugging it, then everything is fine for about 30 minutes, but then the problem returns.  This seems really strange to me.  Any thoughts as to what's going on?

0 Likes
Reply
caturner1
Enthusiast - Level 1

I use the Home Network Protection to regulate my children's activities....so disabling it as a work around is unacceptable. As mush money as these people are charging, the they should be held accountable to having their engineers resolve the problem and not offer a band-aid. 

Fix it!

Currently using a VPN via my Norton Life lock to access G-Mail, Google suite of sites...

sdotsamuel
Newbie

Solved would indicate this has been fixed and it has not.

The workaround does work, but now I have to physically monitor my child's internet activities.

0 Likes
Reply
dslr595148
Community Leader
Community Leader

#1 Here is my two cents.


@sdotsamuel wrote:

but now I have to physically monitor my child's internet activities.


From DSLR (dslreports.com) -> Forums -> Broadband and Networking -> Networking -> Router that logs all traffic? The post by pawpaw (user #1002229) on 2020-Jul-13 at 10:23 am.

Direct link to their post https://www.dslreports.com/forum/r32811730- in that thread.


Be a good parent, talk to your kids, have high expectations, be an example, and then trust them. Don't be Big Brother.

and not only I am in agreement with that, so is Anav (#431519)


This~~
Is the right answer, be engaged with your kids and get them involved in activities. Monitoring kids is not parenting, educating them is....

#2 And here is another two cents from me.

Depending on their resource(s) they can bypass that router completely.

Examples include but limited to:

With my smart cell phone I do not have to use the Wi-Fi access that I am provided by my parents or even work for that matter.

Maybe using a VPN if I was behind such a router with those controls, I could bypass those controls.

While not true during this issue of Covid-19, if I get someone else's Internet Access (think like Friend or Public Library) I could bypass those controls.

[EDIT #1] As suspected. From this very thread, post # 40


My only workaround was to use a client side VPN. No issues using this VPN other than I needed to install it on all the clients in the house since the G1100 does not allow a VPN to be installed on the router.

[EDIT #2] REF https://www.verizon.com/support/residential/internet/essentials/home-network-protection

to where they ask and provide the answer to the question of What does Home Network Protection protect against? 

Augie2020
Enthusiast - Level 1

I had this exact problem - if I turned off home network protection I could access google.com, but if home network protection was on I could not.  So I went into home network protection and, for every category of parental control I had created (even a parental control with no blocking for me) I listed google.com as an allowable exception.  After that it has been working fine (for now).

ohfios
Newbie

I still have this issue and can’t seem to resolve it. Verizon support did nothing. They go through same troubleshooting steps but no use. 

0 Likes
Reply
Cang_Household
Community Leader
Community Leader

Can you flush your DNS entries through the command line and try again?

0 Likes
Reply
mjrdk
Newbie

Hello, I am having the same issue here but we have no parental controls or home protection set up, only the basic firewall. We have released the IP for a new one and reset the router. It is always hit or miss as to whether or not Google sites load, and this has been a chronic issue. However, other websites load fine, and typically I have to turn WiFi off and use data to establish a connection to YouTube for example.

The router is the Actiontec MI424WR. We have had Fios for almost 15 years with no issues, but it certainly appears to be a dns resolution issue that is not fixed when I set the dns servers to 8.8.8.8 and 8.8.4.4.

0 Likes
Reply
RandomName332
Newbie

I am experiencing this issue as well but don't have Home Network Protection activated on my account. 

I can renew my DHCP lease and after that it'll improve my speeds to these sites for about an hour and a half to two hours and then I'll go back to experiencing AWFUL speeds. If I connect to a client VPN I am able to access these sites again. 

A few other people mentioned it, so this may be relevant, but I am from Virginia as well. 

0 Likes
Reply
ohfios
Newbie

Any resolution for this. This did not work for me 

0 Likes
Reply
LawrenceC
Moderator Emeritus

As this thread is now over two years old, it will be locked in order to keep discussions current. If you have the same or a similar question/issue we invite you to start a new thread on the topic.

0 Likes
Reply